TiyatroAntik Yunan Tiyatrosu Bölümleri ve Mimarisi 

Ocak 14, 20210
https://www.antesanat.com/wp-content/uploads/2021/01/antik-yunan-tiyatrosu-bolumleri-mimarisi.jpg

Antik Yunan tiyatrosu bölümleri ve mimarisi tiyatro severler tarafından her dönem merak konusu olmuştur. Antik kavramı genel olarak Roma ve Yunan tiyatroları kapsamında kullanılmakta olup, özellikle Yunan tiyatrosu MÖ 5. yüzyılda zirveye ulaşmıştır. Bu dönemde Antik Yunan komedyası ile Sophokles, Aiskhylos ve Euripedes gibi isimlerle Antik Yunan tragedyası olgunluk çağını yaşamıştır. Ayrıca bu tiyatronun gelişiminde...

Antik Yunan tiyatrosu bölümleri ve mimarisi tiyatro severler tarafından her dönem merak konusu olmuştur. Antik kavramı genel olarak Roma ve Yunan tiyatroları kapsamında kullanılmakta olup, özellikle Yunan tiyatrosu MÖ 5. yüzyılda zirveye ulaşmıştır. Bu dönemde Antik Yunan komedyası ile Sophokles, Aiskhylos ve Euripedes gibi isimlerle Antik Yunan tragedyası olgunluk çağını yaşamıştır. Ayrıca bu tiyatronun gelişiminde Aristoteles’te önemli bir yere sahiptir.

Antik tiyatro drama kuramı ile batı drama sanatının temelini meydana getirir. Bilinen ilk tiyatrolar yuvarlak bir alanın etrafına ahşap sıraların yerleştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Kapalı sahne kültürüne geçilmesi tragedyalarla birlikte olmuştur. Dönemin ilk oyunları şarap tanrısı olan Dionysos için yapılan kutlamaları konu edinmektedir.

Antik Yunan Tiyatrosu Mimarisi

Hem dini hem de edebi amaçlarla geliştirilen Antik Yunan Tiyatrosu ilk etapta basit bir mimariye sahiptir. Tahtadan yapılan seyirci basamakları, düzeltilmiş toprak bölüm ve tahta sahne tiyatroyu oluşturmaktaydı. Zaman içerisinde özellikle milattan önce 4. yüzyıldan sonra taştan yapı örnekleri kullanılmaya başlanmıştır.

Yamaçlara yaslanarak inşa edilen tiyatrolarda tam daire bir orkestra, orkestranın girmesini sağlayan dar geçitler, seyircilerin oturduğu bölüm yani cavea ve bu alandan ayrılmış olan sahne kısımları görülür. Alana giriş cavea ile sahne arasında kalan Parados ismindeki üstü açık geçitlerden yapılmaktadır. Ancak bu durumda seyirciler sahneye uzak kalmıştır. Bunu önlemek için zamanla mimariye ön sahne yani Proscenium ilave edilmiştir.

Antik Yunan Tiyatrosu Bölümleri Nelerdir?

Antik Yunan Tiyatrosu bölümleri kendi içerisinde orkestra, skene, theatron, proderia, proskene, parados, diazoma, kerkides, analemma, rigol, altar gibi kısımlara ayrılmaktadır.

  • Altar, sunak masası; analemma, seyircinin arkasında bulunan sınır duvarları; rigol, su oluğu sistemi; kerkides, merdivenle çevrili oturma alanları bloğu; diazoma, seyircilerin oturma bölümü aralarında bulunan yatay geçişler; parados, sahnenin iki yanında bulunan ve orkestranın geçmesini sağlayan bölümler; proskene, ön sahne ve proderia oturma alanlarının seyircileri en yakın bölümüdür. Theatron bölümü ise dinleyici bölümü olarak ifade edilmektedir.
  • Orkestra ise Yunanca’da dans edilen yer manasına gelmekte olup, dairesel bir yapıya sahiptir. Gösteri sanatlarının gelişmesiyle birlikte kronu dışında oyuncular da oyuna dahil edilmiştir.
  • Skene ise oyun alanını belli eden ve koro için fon görünümü sağlayacak olan kısımdır. İlk başlarda bu bölüm oyuncuların giyinmesini sağlayan kulübe ya da çadır iken zamanla daha profesyonel bir görünüme kavuşmuştur.

Sanatseverlerin ilgisini çeken daha pek konu Ante Sanat tarafından derslerde ve eğitimlerde anlatılmaktadır. Eğer tiyatro tarihi sizin de ilginizi çekiyorsa, birbirinden keyifli eğitimlerin gerçekleştiği Ante Sanat ailesine hemen katılabilirsiniz. Tiyatro ve oyunculuk atölyelerimizi linkten inceleyebilirsiniz.

Online oyunculuk eğitimi atölyelerimiz de açılmıştır!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sosyal Medya
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz
Hakkımızda

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunlarından Duygu Üzüm Kulan ve Can Kulan tarafından kurulan sanat akdemisi: Ante hakkında daha fazla bilgi için tıkla