TiyatroEpik-Diyalektik Tiyatro & Bertolt Brecht

Haziran 13, 20210
https://www.antesanat.com/wp-content/uploads/2021/06/epik-diyalektik-tiyatro.jpg

Epik tiyatro, siyasal amaçlı bir tiyatro düşüncesidir. Bertolt Brecht’in doğrudan Marksizm Leninizm etkilenimiyle oluşturduğu ve seslendiği seyirci kitlesini de emekçi sınıf olarak belirlemiş bir kuramdır. Asıl amacı tiyatroyu bir lüks olarak elit kesimlere göstermek değil de, tiyatronun sıradan halkın gündelik sorunlarına indirilebileceğini ve dahası gündelik insanın sorunları üzerine bir tiyatro anlayışı üzerine içerisinde bulunduğu dönemin...

Epik tiyatro, siyasal amaçlı bir tiyatro düşüncesidir. Bertolt Brecht’in doğrudan Marksizm Leninizm etkilenimiyle oluşturduğu ve seslendiği seyirci kitlesini de emekçi sınıf olarak belirlemiş bir kuramdır.

Asıl amacı tiyatroyu bir lüks olarak elit kesimlere göstermek değil de, tiyatronun sıradan halkın gündelik sorunlarına indirilebileceğini ve dahası gündelik insanın sorunları üzerine bir tiyatro anlayışı üzerine içerisinde bulunduğu dönemin sosyalizm akımına yakın bir tiyatro anlayışı ile döneminin kabul gören bir alımı olması anlayışıyla ortaya çıkmıştır. Brecht’in kullandığı araçlar arasında en bilineni yabancılaştırma efektidir ve en genel anlamıyla, sahnedekinin bir oyun olduğunun seyirciye hatırlatılması amacını taşır. Böylece seyircinin oyuna kapılması, akla dayanan eleştirel tutumunu bırakarak duygularına kapılması engellenecektir.

Gestus Kavramı Nedir?

Bertolt Brecht gestus kavramını kullanmıştır. Bu kavram oyun metinlerine ilişkin olmaktan çok, gösterimsel anlam taşır. Daha çok Brechtyen Oyunculuk altında incelenebilecek bu kavramın temel mantığı, sahnedeki oyun kişisinin sınıfsal konumunu belli edecek bir yüz ya da beden tavrıdır.

Bu akımda dekor önemli bir etmendir.Dekorlara yalnızca oyuncuların pratik gereksinmeleri düşünülerek yer verilmez. Oyunun anlamına ve birbirlerine karşı konumlarına dikkat edilir.Klasik oyunlarda ilk sahneden son sahneye kadar aynı mekan kullanılır. Oyuncuların hiçbir hareketi ilgili mekanı değiştiremez.Bu insanların dış dünyayı değiştiremeyeceği izlenimini uyandırır ki bu da epik diyalektik anlayışa tamamen terstir. Epik oyunlarda mekan değişimi vardır.Her türlü ilüzyonun yasak olduğu tiyatroda sahne hilesi de yasaktır; dekor,seyircinin gözü önünde değiştirilir.

Brecht oyunlarında projeksiyon ekranı kullanmış, bu ekran aracılığıyla yazılar,açıklamalar,resimler yansıtmıştır. Onların sınıfsal farklılıklarını ortaya koymak için bir araç olacaktır.

Dramatik tiyatrodaki “arınma” olayı epik tiyatroda görülmez. yani dramatik bir tarzda sahneye konmuş bir oyundan çıkarken kendinizi boşalmış ve rahatlamış hissederken, epik tarzdaki bir oyundan çıkarken hala konu üzerinde düşünmeye ve olayı yargılamaya itilirsiniz. dramatik tiyatroda seyirci oyunun kahramanıyla bütünleşirken, epik tiyatroda seyirci olaya tamamen dıştan bakar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sosyal Medya
Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz
Hakkımızda

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunlarından Duygu Üzüm Kulan ve Can Kulan tarafından kurulan sanat akdemisi: Ante hakkında daha fazla bilgi için tıkla